Нещо не в темата, но толкова добре написано или храна за тигри!

"Конете не са целия ми живот, но правят живота ми цялостен"-неизвестен автор

 част от Поздравителна реч пред випуск 2014 на Нов български университет от блога на автора

 

НЕЩА, НАУЧЕНИ В ДВИЖЕНИЕ    или ХРАНА ЗА ТИГРИ

Захари Кабашлиев


 

 

".......Защото всеки един от нас е протагонист в историята, в която живее. И всеки от нас иска да живее един добър живот. Но какво е добър живот?

Статистката показва, че между 3-ма и 5-ма на сто от вас ще работят това, което искат да работят, останалите ще са професионално неудовлетворени.

Повечето от вас ще създадат семейства и всеки втори ще се разведе рано или късно, с радост или не. Поне веднъж.

С времето вашият холестерол ще започне да се увеличава, кръвното ви ще се качва или пада, гравитацията ще се пребори с бюстовете на момичетата, косите на момчетата ще оредяват, ставите ви ще предсказват превалявания, зъбите на всички ви ще се разклатят(преди да опадат съвсем), всеки 4-ти от вас ще има някаква нужда от добър психиатър, а, ако пък сте късметлии и всичко това не се отнася до вас – все пак повече от 50% ще сте недоволни от състоянието на демокрацията в страната.

Това сочи стастистиката. Но кой от нас иска да бъде заключен в тези безрадостни цифри?

Имам въпрос. Кой от вас имаше наскоро рожден ден? Отворихте ли всички подаръци? Да? Някой от вас оставял ли е някога подарък за рожденния си ден неразопакован? Никой? И аз така мислех.

Скъпи дипломанти –

разберете кое е това едно нещо, което ви носи удовлетворение и радост. Защото именно то е подаръкът ви от Вселената (и/или Бог) за вашия рождения ден.

И няма причина да оставяме този най-ценнен дар неотворен.

Знаете ли, имаше период в живота ми, в който аз отказвах да отворя този дар. Знаех, че го има, че е там. И не посягах към него. Не вярвах в него. Бях зает да оцелявам – първо тук, в България, после там, в Америка.

Защо? Защото, бях забравил кой съм.

Разбира се, озовах се в в дупка, изкопана от самия мен – без перспектива, без радост.

От тази дупка успях да изляза само, когато се завърнах към това, което бях изоставил – писането. Не стана изведнъж. Започна с писмо, есе, кратка пиеса, блог, статия... И продължи по пътя, който бях зарязал, пътя, който върна надеждата и радостта в живота ми. Ето какво научих: няма нищо по-важно от радостта. Ако нещо ти дава не-радост, то, най-вероятно не е добро за теб. Зарежи го.

А ако сега, тук сред вас можех да видя своята по-млада версия, бих й казал няколко неща. Неща, които съм научил в движение:

- Живей просто.

- Говори истината. Използвай думи, които разбираш.

- Работи с хора, които вярват в това, което правиш. И не губи време да се доказваш пред онези, които от самото начало се съмняват в теб.

- Ходи на фитнес. 50 лицеви опори понякога зареждат ума повече от 50 страници съвременна проза.

- Пиши всеки ден. Когато подреждаш мислите си в думи, ключовата дума е "подреждаш".

- Винаги отговаряй на имейли.

- Не забравяй приятелите си, само защото са ти най-близки и могат да те разберат.

- Повечето неща, можеш да приемаш най-малко по два начина – с усмивка или без усмивка. Избери първия. Резултатите ще те учудят.

- Чети всяка вечер, преди лягане.

- Не бъди тотално отдаден на друг човек – ще нараниш и двама ви.

- Исус проповядва: "Искайте и ще ви се даде. Чукайте и ще ви се отвори". Аз ще добавя: "Давай и ще ти се даде. Отвори се и ще ти се отвори."

- Пий много вода. Литри.

- Цинизмът не води доникъде. Забрани го у себе си.

- Благодари предварително за всичко, което идва в живота ти.

- Не бягай от дебат, но не спори дълго.

- Помни, че един ден, рано или късно, по една или друга причина – ти ще омацаш сериозно кълките. Бъди готов.

- Търси и прави това, което те кара да се чувстваш жив. Светът и без теб е пълен със зомби.

- Съмнявай се в народните мъдрости. "По-умният винаги отстъпва?" Така ли е? Опитай друго: бъди по-умният и по-силния.

- Доверявай се.

- Не бъди това, което се очаква от теб. Бъди това, което очакваш от другите.

- Работи това, което обичаш, дори без пари. Доброволствай.

- Възпитавай у себе си добър вкус. Важно е как изглеждаш.

- Където и да живееш, търси свободата. И най-демократичната страна няма да те направи свободен, тъй както и най-скъпата готварска книга няма да те нахрани.

- Помни, че единственото, което имаш е време. Твоето време. Цени го. Марк Аврелий пише "...всеки губи само живота, който живее, и живее само живота, който губи."

Накрая ще преразкажа една история от индийския фолклор, която съм научил от чудесния Джоузеф Кембъл:

Една изнемощала от глад и много бременна тигрица попаднала на стадо диви кози. Дълго ги дебнела от висока скала, накрая полетяла в скок към тях, но те се разбягали. Паднайки, смъртно ранена, тя родила тигърчето и издъхнала. Козите се завърнали и тъй като били милостиви, взели със себе си новороденото и го огледали – то играело с козлетата, пасло трева и листа и порастнало като един недохранен и леко депресиран юноша.

Един ден обаче стадото било нападнато от тигър. Козите се разбяли, но нашият млад приятел останал неподвижен пред внезапно появилият се звяр. Големият тигър приближил, подушил, побутнал с муцуна младия... "Ти живееш тук с тези кози?" изръмжал той. "Да-а-а-а-а-а-а" – изблеял младият тигър. Старият тигър се ужасил, а младият свел очи и свенливо започнал да пасе.

Възмутен, големия тигър го подкарал през гората и го завел до малко езеро. И двамата се навели над бистрата вода.

"Погледни." – казал старият звяр. "Твоето лице е също като моето. Ти не си коза. Ти си като мен." След което го завел в леговището си, където го чакали останките от убита газела. "Яж", казал той и му побутнал парче кърваво месо.

"Но аз ям само трева и листа." отговорил младия. "Я стига глупости." казал стария и натикал месото в устата му. Младият тигър неохотно захапал месото, предъвкал няколко пъти, преглътнал. И това месо му се сторило далеч по вкусно от тревата, която никога, ама никога не утолявала неговия апетит.

След като се нахранил обилно, той се протегнал и надал силен тигърски рев. Старият се усмихнал: "Ето. Това е. Сега върви в гората и яж храна за тигри.

Скъпи приятели, има толкова неща, които бих искал да ви кажа. Но нека останем с това: вземете дипломите си и вървете в света. И каквито избори да правите, колкото и гладни да сте – не забравяйте кои сте – яжте само храна за тигри.

На добър час!"

 ..............................................................................

и още няколко добри съвета за успех от Зиг Зиглар10. "Не забравяйте, че неуспехите се отнасят до събития, а не до личности."

9. "Ще получите всичко, което искате от живота, ако помагате достатъчно другите да получават това, което те искат."

8. "Хората често казват, че мотивацията не трае дълго. Ние казваме – нито пък ефектът от къпането – затова го препоръчваме ежедневно."

7. "Помнете, че никога не е издигана статуя на някой критик."

6. "Причините хората да купуват разни неща са не толкова логични, колкото емоционални."

5. "Очаквайте най-доброто. Пригответе се за най-лошото. И се възползвайте от това, което се случва."

4. "Когато търсите приятели, ще разберете колко малко хора могат да са такива. Затова се опитайте вие да бъдете приятел и ще ги намирате много по-често."

3. "Ако имате правилна нагласа, вече наполовина сте постигнали целта си."

2. "Вашето отношение, а не вашите умения ще предопределят успехите ви."

1. "Ако можеш да си го представиш – можеш и да го постигнеш."