Златните правила на тренировката- 1 част

Автор: Cheryl McNamee Sutor

Превод и допълнения: Ренета Томова

 

Приучение и обучение

Отдавна исках да намеря статия, която да обхване основните термини и приоми, които се използват при Естествените методи на обучение, мисля че този статия ще е полезна на хората, които тепърва се ориентират и лутат как да тренират и яздят конете си.

Искам още нещо да добавя: доста често срещам хора, които, освен че не разбират какво означава Естествени отношения между човека и коня, освен че не знаят какво искат от животното, искат да стане бързо, тоест бързо да се научат да яздят, да препускат като по филмите. Признавам си, че често не знам как да реагирам и не знам кое да пазя по-напред коня или надника си. Просто ми се иска повече хора да разберат логиката на конете и да спрат да искат чисто по човешки всичко и веднага, мисля че тази статия е подходяща за начални стъпки в това.

Какво е това «сигнал» или «команда»?
Това е всичко което оказва натиск на коня. Сигнала- това е вид стимул. При това сигнала не е задължително да бъде физически. Вие можете да получите отговор от коня, дори без да се докосвате до него. Сигнала може да бъде с глас, поглед или положение на тялото.

Какво е това Приучение?
Това е когато продължавате да действията си, докато спрете да получавате отговор от коня. Вие можете да приучите коня на най-различни неща. Примерно да не реагира когато го чешите по корема, когато слагате седлото, да не реагира на разни „стряскащи” предмети като найлонови торбички и др.

Как правилно да Приучаваме коня ?
1. Оказване на въздействие.
2. Чакаме търпеливо докато съпротивлението престане
3. Махаме въздействието и хвалим коня
4. Чакаме няколко секунди и почваме отначало
Важни фактори при Приучаването:
Когата създаваме стимул, като леко удряне или гладене с ръка, ние трябва да продължаваме с въздействието , докато коня не ни даде отрицателен отговор. Ако прекратим въздействието без да дочакаме конят да престане да реагира, ние по-скоро ще създадем лош навик, а не полезен. Конят ще си помисли, че да ритне с крак или да побегне или още нещо е правилния отговор. А всъщност ние искаме да го приучим да не реагира, да няма отговор на нашите действия. Това е също толкова важно, колкото и ученето на действия.
--------------------------------------------------------------------------------
Какво е това Обучение?
Това е когато продължавате да въздействате на коня докато той отговори. Ако правите това правилно, конят ви ще отговори веднага и 100% от случаите –той никога няма да изслуша командата. Много хора обучават конете си „случайно”, тъй като конете бързо прихващат лоши навици. Научете се правилно да приучавате и обучавате конете си и тогава няма да имате случайни лоши навици. Как правилно да Обучаваме коня?
1. Оказваме въздействие
2.Чакаме правилен отговор.
3. Незабавно премахваме въздействието
4. Чакаме 1-2 секунди и започваме от начало