Обработка на копитата на конете по „ стратегия на бялата линия”

Йохан де Кок от ЮАР показва как трябва да се обработват копитата, ако бялата линия е разтеглена. Кометарите до снимките са на Йохан, аз на места съм добавила нещо и от себе си.

Когато стената е разединена, а бялата линия разтегната копитната кост вече не е закрепена стабилно вътре в копитната капсула и натиска пода на копитото, от това се получава и болезненото чувство по време на преходния период. Обикновено това се изразява в несигурното вървене на коня по чакълести повърхности. Стратегията на бялата линия, описана по-долу е на Пит Реми. В районите с по-влажен климат или сезонни дъждове, когато земята по-дълго време е мокра и мека, мокрите копитни стени на копитата лесно се разтеглят и трябва непрекъснато да наблюдавате и коригирате това. Понякога дори и за няколко дни могат да се получат такива разтягания.

 

Това е необработеното ляво копито- тук добре се вижда разтягането и как изглежда плътната бяла линия. Това е началния вид на копитото.


След това аз почистих копитото, тук вече наистина се вижда добре колко е разтеглена бялата линия. Тя даже образува канавка по края на пода. Виждат се и тебеширообразния слой от мъртвата част на пода при ъглите. При левия ъгъл има доста от мъртвия слой, който трябва да се изтърже, за да се види истинската дълбочина на пода, това ще ни служи за ориентир като обработваме петите от тази страна. Обърнете внимание, че лявата пета е по-високо от дясната, изпъкнала е повече

 

Ето как изглежда и отстрани на дясното предно копито. Виждате ли къде горната част на стената е стабилно закрепена към копитната кост? Разтягането започва някъде от средата на зацепната стена. От това място бялата линия е разтеглена.

Ако нарисуваме линия, ще видим големината на разтягането. Аз съм нарисувал линия по вътрешния край на копитната стена, за да видите къде започва разтягането. Обърнете внимание и на отрасналите пети.

Вече изпилени стените плоско по целия край до нивото на пода. Когато пилата започва да се допира до края на пода, аз спирам да пиля. Обърнете внимание колко силно се промениха възлите на петите. Тук добре се вижда, че бялата линия е широка и замърсена, това което виждате в бяло, това си е водната линия( непигментирания вътрешен слой на копитната стена). Не трябва да се сваля рязко нивото на петите!! Не и докато не свода не придобие нужната извитост и еластичност.

Погледнете отново колко е разтеглена бялата линия в областта на зацепа. Скобата показва ширината на разтягането, а стрелките показват местата където пилата се е докоснала до пода.


За да ви демонстрирам направата на „стената на мустанга" ще го направя на половината копито. В местата където бялата линия е разтеглена аз пиле под ъгъл от 45 градуса към пода, до самия край на пода. Стрелката посочва не разтегления край на бялата линия, обърнете внимание, че там тя е чиста и има леко жълтеникав цвят.

Тук се вижда по-добре как съм свалил стената и бялата линия до края на пода. Стрелката показва края на пода.

Ето почистената страна със стената на мустанга. С бялата линия съм показала къде ще бъде стената когато разтеглянето срасне надолу. Розовата линия повтаря прекрасно направената стена на мустанга. Зелената линия само повтаря долната част на разтеглената стена.

Снимка и отпред

след това почистих и другата страна. Обърнете внимание, че на лявата пета започна да се вижда бялата линия- тук ще спра да свалям петите. Стрелката показва тънката линия събрана мръсотия между ъглите стената и пода, която е индикатор, че стените са отраснали. Можем да ги свалим докато не се махне мръсната линия, това ще е правилната височина.

Ето така изглежда копитото с направена „стена на мустанга" Бялата линия показва как ще бъде когато разтягането се оправи.

 

На следващия ден изпилявам разтягането. Трябва добре да се определи колко ще се сваля. Допрете пилата и вижте дали прилепва плътно. Тук се вижда как горната част е права, а долната се обръща навън. Долната част също се явява разтягане.

Определяме и отстрани

Сваляме докато стане права. Ако конят живее във влажен климат се пропуска този етап, за нашите кончета в България със сигурност можете да го пропуснете, за да не отслабим съвсем стената на копитото.

Вече зацепната стена съответства на ъгъла на растеж на горната част. Бялата линия се намира вътре в долната част на стената, има известно разтягане, но все пак копитото вече ще може да се откъсва от земята правилно и във време.Аз ви съветвам да четете и да се информирате повече преди да предпиемете направата на "стената на мустанга", трябва да сте напълно наясно какво правите, защото в противен случей последствията ще се отразят много зле на коня ви! Надявам се статията да ви е била полезна!

 

Поздрави от Табора!

Рени Томова