Join Up

Монти Робъртс е човека, който с помоща на т.нар „меки методи" успява да обуздае и тренира млади, съвършенно диви коне. Първия етап за което, той нарича Join-up, той трае само 30 минути и след това време напълно дивия кон сам идва при човека и го следва неотлъчно, напълно готов за сътрудничество и работа.

Монти Робъртс е наблюдавал с години поведението на дивите коне и е забелязал с помощта на какви пози и движения на тялото те съобщават един на друг за своето покорство или желание за доминиране и борба, когато са неспокойни и тн. Именно това той използва в неговата методика. Главната кобила в конския табун гони новия кон(или коня, който се държи неуважително) и му позволява да се върне в стадото едва когато той е съгласен да си промени поведението(изразявайки уважение към главния кон) За изгонения кон е опасно да остава сам извън стадото, така че той се съгласява и с радост приема новите условия на главния кон.

Аз мисля, че метода за който ще говорим е широко приложим. Конете които са преминали през този метод, не само че приемат исканията на човека, без да пречупват психиката си, но и се учат да чуват човека, да му се доверяват, а най-важното и да приемат човека като част от стадото, като същество говорещо на техния език. Тоест не като хищник или като малко ненужно и досадно същество, а разбират че и ние можем да говорим на езика им и разбираме техните потребности.

За този метод е необходима кръгла ливада, 16м в диаметър, направена от дебели ритловици, но с разстояние между тях, така конят изпитва по-малко безпокойство. Кръглата форма е задължителна, тъй като няма да има ъгъл в който конят би могъл да избяга от вас. Също ще ви трябва и корда, Монти Робъртс съветва тя да е около 9м. Може да ви потрябва и пръчка.

Застанете в центъра, повикайте коня, почешете го( тн.дружелюбна игра), така ще покажете, че не сте настроени агресивно и вие искате просто да му покажете, научите на нещо, а не да го наказвате. След това се отдалечете от коня, така че да се окажете зад него. Ако конят още не е почнал да се движи от вас по кръга, можете леко да го подканите да го направи. Винаги помнете и започвайте с минимално въздействие, като усилвате натиска, ако е необходимо.

След като сте отблъснали коня от себе си, приемете по-напрегната поза, представете си, че сте станали по-големи и силни, накарайте коня да бяга в равномерен галоп. Важно е конят да не забавя и да не преминава в тръс- карайки коня да препуска в галоп го предизвикваме да изпитва голям дискомфорт и той бързо ще разбере какво се иска от него. Идеята е- напрегната поза, натиск, който не се маха, съхранение на зададения алюр и направление. Стойте с лице към коня, малко зад главата му. След известно време конят ще започне да се уморява, не толкова физически, колкото психически от постоянния натиск и напрежение. Ще започнете да забелязвате как позата му започва да става „по-учтива". Ще забележите как ушите му започват да се обръщат към вас, главата започва да се отпуска, ще забележите как коня се облизва или прозява, това означава, че мисли и е разбрал кой е шефа. Някои коне признавайки вашето лидерство могат да отпуснат главата си съвсем до земята. С езика на тялото си конят ви показва, че иска вече да бъде избавен от натиска, че е разбрал. Веднага навийте кордата и я сложете на земята. Отпуснете раменете си, напълно променете позата си отново в дружелюбна и спокойна, застанете отстрани коня и не го гледайте в очите. Конят ще започне да идва при вас, ако не идва веднага можете вие да се доближите, но не направо, а отстрани с полугръгове. Ако конят избяга, започнете с галопа и упражнението отначало. Когато конят е напълно готов той сам ще дойде при вас, ако сте направили всичко правилно вашият Join-up вече е факт.

Следва Follow up. Внимателно почешете коня между очите, ако конят ви позволява да го направите, значи ви се доверява. Тази зона е особено уязвима за тях. След това започнете да се движите с разслабено тяло първо наляво, после надясно. Конят трябва да започне да ви следва, да бъде концентриран върху вас. Ако това се случи- бъдете уверени, вие сте се издигнали в очите на коня си на особено почетно място. Успех!

Автор: Екатерина Друзь, ред.: Анюта М, превод Ренета Томова