Хипотерапия

Всеки Вторник напълно безплатно се провеждат занимания в нашия клуб. Запазете си час по телефона!

Казват, че няма невъзможни неща и това е така! Дори хората, наричани като такива с ограничени възможности все пак винаги имат възможност да подобрят състоянието си и настоенито си, да разнообразят ежедневието си по незабравим начин. Начина за това се нарича Хипотерапия- терапия с коне. Какво по уникално от това! Не е скучно, не е тежно, не е сложно и не боли! Носи радост, усмивки и удолствие. Все пак само ние хората се съдим по външни признаци и само ние когато не разбираме някого или нещо го отричаме. Виж, животните не са така. Те приемат всичко с любов и преданост. Терапията с всякакви животни набира сила и популярност в света отдавна. А терапията с коне има доказани и изследвани постижения.

 

collage-resize


Но да започнем от начало, що е то?

Най- общо казано хипотерапията  е лечение, което използва движенията на коня. Специално обучени физиотерапевти, професионалисти и логопеди използват тази медицинска помощ за хора, които имат двигателна дисфункция. В исторически план терапевтични ползи на коня са били признати още през 460 г. пр. Хр. Бащата на медицината съветвал меланхолиците по-често да яздят, тъй като ездата освобождава човека от „тъмните мисли“ и предизвиква „весели и ясни мисли“.

Използването на коня като терапия еволюира в цяла Европа, САЩ и Канада. Лечението се провежда в контролирана среда, в която може да изградят подходящи приспособления за добро провеждане на лечението. Това е езда, различна от терапевтичната езда, при хиппотерапията се стеми да се подобри неврологичната функция и сензорната преработка. Този фон дьо тен може да стане общ модел за широка гама от ежедневни дейности. Разходката с кон дава на  сетивата съвсем различно изживяване чрез движения, които са  различни, ритмични и повтарящи се. Това движение наподобява човешкото при нормално ходене. Разнообразието от походката на коня позволява на терапевта да променя степен по степен интензивността и натоварването, а  след това да използва това движение в комбинация с други клинични процедури за постигане на желаните резултати.

Хипотерапията може да подобри видимо баланса, позата, мобилността и функционалността на човек. Може да се отрази и психологически, да подобри когнитивните, поведенчески и комуникационни функции на  всички възрасти. Хората, които могат да се възползват от хипотерапията могат да има различни диагнози:  церебрална парализа, множествена склероза, изоставане в развитието, травматична мозъчна травма, мозъчен инсулт, аутизъм  или езикови увреждания. Въпреки това, този вид терапия не е за всеки, трябва да се преценява за всеки отделен случай от специално обучени  работници.

Хиппотерапията е наистина универсална. Тя позволява и на децата, и на възрастните да се справят с затрудненията си при движение или общуване.

По какъв начин се постигат резултати, които понякога не са по силите на официалната медицина?


Учените са установили, че успехът на хипотерапията е свързан с няколко фактора.

Първо - конят е възприемчив към много емоционални реакции на човека. За него не са толкова важни думите, колкото интонацията, с която са произнесени. Това животно има добра памет и е способно да си изработва навици. Поведението му е достатъчно предсказуемо. Следователно то може да дава усещане за стабилност, а това усещане стои в основата на преодоляването на страха при децата. 

Второ - важна роля играе и доверието. Доверявайки се на коня, ездачът разчита на това, че той ще се справи с тези промени в средата, с които той самият все още не е в състояние да се справи. А чрез доверието към коня възниква и доверие към хората. 

Трето - човек, яздещ кон, попада сякаш в друга координатна система: на него през цялото време му се налага да търси равновесие. Горе долу така, както е правил, когато се е учил да държи главата си изправена, да седи, да стои и ходи. Конят става негов водач в търсенето на чувството за равновесие в променящите се условия. Може да се предположи, че нещо подобно става с току-що родилото се бебе, попаднало в съвършено нова среда. 

Четвърто - взаимодействието на ездача с коня позволява да се преодолее неловкостта на детето, свързана често с характера на заболяването аутизъм или детски церебрален паралич. Всички движения стават адекватни, нужни. По този начин детето престава да се страхува от своята нестабилност, а това води до намаляване на мускулното напрежение. 

Пето - хипотерапията стимулира развитието на собствената значимост и сили, когато пациентът с ограничени физически възможности се избавя от инвалидната количка или патериците и се придвижва върху гърба на едно силно животно, което сам управлява. Конят е най-подходящото животно за повишаване на самооценката на хората и преодоляване на депресивните състояния.


Хиппотерапията способства и развитието на паметта, вниманието, мисленето. Необходимостта от постоянна концентрация на вниманието при яздене, максималната мобилизация и самоорганизация стимулират психическите процеси.


Различаваме и термина терапевтична езда. Тя се провежда със седло.

Терапевтични езда има безброй ползи, които са забелязани в продължение на векове. Терапевтични езда подобрява баланса, съвместната мобилност, координацията, мускулния тонус и позата,  може да облекчи симптомите на широк спектър от увреждания, включително мозъчни увреждания, множествена склероза, слухови или зрителни увреждания, мускулна дистрофия, детска церебрална парализа, когнитивни увреждания, синдром на Даун и сърдечно-съдови заболявания. Плюс това, това е страхотно за подпомагане на двигателните умения, концентрацията и способността за решаване на проблеми. Терапевтични езда също така насърчава социализацията на индивида. Инструктори, терапевти, доброволци, родители и ездачи се съберат заедно. Често социалното взаимодействие става по- важно и от самия урок по езда.

Помислете............

За хората, които трябва да използват инвалидна количка или помощно средство за  ходене, язденето дава  чувство на благодат и преосмисля желанията за напред.  За тези, които гледат на света от инвалидна количка е несравнимо да погледнат света от височината на коня. Вярва се, че ако човек  успее да контролира това голямо животно, в голяма степен ще успее да контролира и живота си!

Скоро ще научите повече за хипотерапията и проекта на фондация TERRAHORN.